Rode Rijst met Kurkuma en Tomaat

Bij rode rijst krijg je direct een zuidelijk gevoel, want de robijnrode rijst uit de Po-vlakte of de bruinrode rijst uit de Camargue plaatsen je onmiddellijk in dat decor. Rode rijst is vol smaak, puur en onbehandeld. Heerlijk om te bereiden met verse kurkuma, knoflook en rode ui in een rijpe tomatensaus met GranFruttato extra vergine olijfolie. De rijst is opgerold in fricandeau en geserveerd met in de oven geroosterde flinterdun gesneden venkelknol.

De kleur van de rijst ontstaat door de kleiachtige bodem waarop de rijstplanten groeien. Om de witte korrel vormt zich daardoor een roodbruin vliesje. Rode rijst is een glutenvrij product, rijk aan vezels en uniek van smaak: licht zoet en wat nootachtig. Door die eigen hartiger smaak combineert ze goed bij smaakvolle groenten en kruiden. De rijst blijft bij het stoven lang krokant, je kookt haar beetgaar met een scheutje olijfolie. In dit recept dus in een kruidige tomatensaus.

Kurkuma heeft ook een eigen aroma, mild bitter en kruidig. Verse kurkuma, het worteltje geschild en fijn geraspt, geeft meer smaak dan kurkuma in poedervorm. Beide kleuren je gerecht geel, maar vers is de smaak bijzonder. De smaak van kurkuma gaat goed samen met citroengras, verse knoflook, chili en versgemalen 4-seizoenenpeper.

GranFruttato extra vergine olijfolie heeft een intense smaak doordat zij rijk is aan polyfenolen, krachtige natuurlijke antioxidanten.

Nu de rolletjes klaar zijn kan ik zeggen dat het ook een overheerlijke tapas is, liefst met de venkelsalade erbij en geserveerd op een schoteltje. De rolletjes zijn niet stevig, je kunt ze niet uit de hand eten. Als voorgerechtje zullen ze het ook leuk doen.

Wat heb je nodig?

Voor de rijst:
500 gr goed rijpe smakelijke tomaten, zonder pitjes en vocht in stukjes gesneden [netto 330 gr]
2 tenen verse knoflook, gesnipperd
2 kleine rode uien, hard, gehalveerd in ringen
1 bio kurkuma wortel, geschild en fijn geraspt, in iets olie klaargezet
flinke mespunt chilimelange [Jonnie Boer]
flinke mespunt bio citroengras, gemalen
4-seizoenenpeper, uit de molen [mag iets rijkelijk voor wat pit]
mespunt waddenzout
2 el extra vergine olijfolie GranFruttato [Monini]
2 cl + 2 cl puur ongezoet appelsap [troebel], om mee te blussen bij de start en halverwege

Voor het vlees:
stukje bio fricandeau, niet te hoog, gekocht gewicht 400 gr, 30 minuten in de oven gebraden op 165 graden, ingewreven met kerrie, za’atar [Jonnie Boer], peper en zout
ongeveer 200 gr in dunnere plakken gesneden

Voor de salade:
1 niet te kleine venkelknol, goed vers, voet en kop eraf gesneden, goed gewassen, het fijne groen bewaard
1 el extra vergine GranFruttato [Monini]
waddenzout
4-seizoenen peper, uit de molen
flinke mespunt kerriepoeder

Braad het vlees ingevet en ingewreven in de oven in een bakblikje dat je belegt met bakpapier met een klein opstaand randje. Voeg rondom het vlees iets extra olijfolie toe. Braad het vlees op 165 graden, zo’n 30 minuten afhankelijk van de grootte en de hoogte. Keer het vlees halverwege. Voel met een vleesvork of het vlees voldoende gaar is door er licht op te drukken. Het vlees mag nog iets meeveren. Dek het dan buiten de oven af met aluminiumfolie om na te garen. Het vlees mag net rosé zijn. Je kunt het vlees goed van tevoren braden, dan is het ook beter snijdbaar in dunnere plakken.

Meng een theelepel van de olijfolie na het raspen door de kurkuma om uitdrogen te voorkomen. Verwarm de rest in een steelpan en fruit de ui, knoflook, kurkuma en 4-seizoenen peper op middelhoge temperatuur aan. Laat de ui zachtjes glazig worden, voeg de chili, het citroengras en zout toe en fruit ze nog even samen. Meng daar de tomaten doorheen, fruit weer aan en blus af met de eerste appelsap. Laat de tomaten in vijftien minuten stuk en inkoken, schep de saus om en laat haar afkoelen tot kamertemperatuur om te pureren.

Fruit de gepureerde saus kort opnieuw, voeg de gewassen en uitgelekte rode rijst toe en blus af met de laatste appelsap. Schep de rijst goed om, verlaag de temperatuur naar sudderwarmte, zet het deksel licht schuin en stoof de rijst in 25 minuten beetgaar. Proef of die echt klaar is, liefst schep je de rijst nog enkele keren goed om voor evenwichtig garen.

Schep een koffielepel rijst op een plakje fricandeau, vouw de uiteinden over elkaar heen en druk die even stevig aan zodat ze blijven plakken. Steek een taartschepje onder het rolletje en maak een mooie kring op je schaal.

Hussel de venkel goed om met de kruiden, rooster haar 10 minuten op 165 graden en hussel dan alles weer om. Rooster vervolgens nog 10 minuten, voeg zo nodig iets olijfolie toe.

Schep de venkel losjes in het midden van de fricandeaurolletjes, bestrooi haar met het fijne venkelgroen en serveer aan tafel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s