Pastataart Ottolenghi Style

Echt weer zo’n Ottolenghi grap: de lasagne in stukken gescheurd en gehusseld met groenten, kruiden en kazen. Comfort food om te delen met vrienden of familie. De heerlijke groenten en kazen staan garant voor succes: verse pasta, pecorino, ricotta, feta, flespompoen, basilicum, spinazie en tomaten. Pittig gekruid met tijm, chilivlokken, nootmuskaat en knoflook.
Pompoen Pie Ottolenghi-L1040609-blog2
Het werd op mijn blog wel tijd voor een Ottolenghi feestje. Dit recept is deze week bij velen in de bus gevallen door de serie Koken met Kanjers. Het gros van de ingrediënten was in huis, alleen de parmesan en de pijnboompitten niet. Die heb ik uit voorraad vervangen door jonge Pecorino, sesamzaad en wat grof gehakte hazelnoten.

De Pecorino kocht ik op de Little Italy foodmarkt. Deze handgemaakte Italiaanse schapenkaas rijpt zestig dagen, is minder zout maar wel erg smakelijk. Zacht en romig met een pittige ondertoon. De smaak varieert per boerderij en seizoen.

Mijn pastataart is toch in een grote lasagnevorm gebakken doordat ik iets meer pompoen, spinazie en tomaten gebruikte. No waste, niet teveel kleine restanten en deze hussel lasagne smaakt ook heerlijk in vierkantjes bij een aperitief of in rechthoekjes als lunch.
Pompoen Pie Ottolenghi-Aperitief-L1040623
Wat heb je nodig:
250 gr verse lasagnevellen, in  stukken
400 gr flespompoen, geschild, in schijven van 2 cm, in grotere stukken
35 gr basilicumblad, de grof gesneden blaadjes van één flinke pot
1 verpakking Gusto tomaten, ontdaan van pitjes en in kleine stukjes
200 gr jonge spinazie, gewassen, droog, in grove stukken
150 gr jonge pecorino, 60 dagen gerijpt, in dunne plakjes, korststuk
150 gr ricotta, in stukjes
150 gr Griekse feta, in kleine blokjes
3 tenen verse knoflook, fijngehakt
65 gr sesamzaad, licht geroosterd
1 volle tl gedroogde tijm
¼ tl nootmuskaat, uit de molen
½ tl chilivlokken, uit de molen, naar eigen smaak
3 el extra vergine olijfolie
100 ml witte wijn + 1 scheutje
1 ei
zout/4-seizoenenpeper, uit de molen
35 gr hazelnoten, heel grof gehakt

Snijd elk lasagnevel in 9-12 stukken en hussel die met de groenten, de basilicum, de feta en 50 gram van de pecorino. Rooster het sesamzaad en voeg die samen met alle kruiden toe. Kruid naar smaak met peper en zout maar houd wel rekening met de chili en het zout in de kaas. Klop het ei los. Meng de olijfolie met ¾ van het losgeklopte ei, 100 gram van de ricotta  en de witte wijn. Hussel het nogmaals goed om, let daarbij op het samenklonteren van de lasagne. Schep het mengsel in een licht ingevette vorm.

Voeg de laatste 50 gram ricotta samen met het restant losgeklopte ei en het scheutje witte wijn. Roer het goed om en lepel dit over de goed aangedrukte bovenkant van de pastataart. Snijd de resterende 100 gram pecorino in mooie dunne plakjes en top er de lasagne mee. Hussel de hazelnoten om met een drupje olijfolie en strooi deze over de kaas. Verwarm de oven voor op 170° en dek de vorm af met aluminiumfolie. Laat de pastataart bijna anderhalf uur bakken.

Enjoy.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s