Avocado Tuinboon Dip

on

Avocado tuinboontjes spread naar recept van Ottolenghi. Een lichtvoetige variant op guacamole en echt romig van smaak. Heerlijk als amuse of als antipasto. Het zal je niet verbazen, de Italianen toppen er bruschetta mee. 

Tuinbonenpuree wordt gebruikt in de Arabische keuken, maar ook in de Zuid-Italiaanse keuken zoals die van Apulië en op Sicilië. Het verschil is de gedroogde vorm tegenover lekker vers.  

De tuinboon in La Cucina Italiana stamt al uit de Oudheid. Het is een echt Europees gewas. De Romeinen droogden ze, maalden ze grof en kruidden ze met oregano, ui en olie om te bereiden als soep. Resten soep lieten ze opnieuw drogen, werden dan in repen gesneden en gebakken als snack.

Zuppa di Fave is echt Zuid Italiaans.  Dip van tuinbonen is populair in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Verse tuinboontjes in oktober betekent wel dat je jonge diepvries bonen gebruikt, vol en zacht van smaak. Het iets bittere accent zit toch in het velletje.
Tuinbonenpuree-IMG_0198
Je kunt zelf kiezen hoe grof of fijn je de groenten pureert. De dubbelgedopte tuinboontjes zijn er deels losjes over gestrooid.

Zomers kook je tuinbonen met wat melk en room, voor een lekker zacht velletje. De combinatie met het romige gehalte van een rijpe avocado ligt dus best voor de hand. Slim idee van Ottolenghi. Het dubbeldoppen is wat tijdrovend, maar hij ziet het als keukentherapie.

Ik houd van iets bite en heb dus wat ruim getopt. Het is een lekker vegetarisch gerechtje, maar ook een uitstekende combinatie met de hartige smaken van warm gerookte zalm, in de oven gebraden ham of harde, gerijpte kazen zoals een pecorino of parmigiano. En met grotere maïs nacho’s uit de oven dus heerlijk om te dippen. 

Wat heb je nodig?
1 avocado van ca 150 gr
1 el citroensap
200 gr jonge diepvries tuinbonen
3 flinke bosuitjes
½ Jalapeno pepertje, groen en gesnipperd
2 kleine el extra vierge olijfolie
1-2 el kookvocht met tijm
zeezout
4 seizoenen peper
wat tijm
iets tijmbouillon

Neem een rijpe avocado, die zijn echt olierijk voor een smeuïge dip. Snijd die in grovere stukken en besprenkel ze met het citroensap.
Maak wat lichte tijmbouillon met extra tijm en peper en blancheer de tuinboontjes 2-3 minuten. Diepvriesbonen hebben vaak toch kleine scheurtjes in het velletje, zo geef je wat extra smaak mee.

Schep de boontjes uit de bouillon en laat ze gespreid snel afkoelen. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en blancheer de bosui en jalapeno 1 minuut. Giet af, maar vang de bouillon wel op. De jalapeno geeft de bouillon nog wat extra kleur. Laat deze groente ook snel afkoelen voor behoud van wat bite.

Dubbeldop de tuinboontjes door een sneetje in de aanzet bovenop te maken. Dan druk je het boontje er zo uit. Weeg 60 gr van de tuinboontjes af en houdt iets van de bosui ringetjes achter.

Pureer de avocado met de jalapeno, bosui, tuinboontjes, olie en wat kookvocht. Kruid deze spread met zout en peper naar smaak.
TuinboonGuacemole-IMG_0161 (4)

 

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s