Gorgonzola Dolce Champignons

on

Gorgonzola Dolce is een eeuwenoude blauwschimmelkaas van volle koemelk uit Lombardije. De kaas is zo zacht als boter, wordt met een lepel uitgeschept en is verrijkt met een paddestoel schimmel.

Na het zouten rust de kaas enkele weken en wordt dan aan boven- en onderkant met naalden doorboord, zodat de schimmel zich kan ontwikkelen. Deze Dolce rijpt tot drie maanden in een temperatuur en luchtvochtigheid als in een grot.

De kaas is heel licht geaderd, romig en mild pikant van smaak  en geniet als streekproduct oorsprongsbescherming binnen de EU. Gorgonzola wordt niet alleen als kaas dessert gegeten, maar ook veel gebruikt in sauzen.

Deze champignon ragout is een fraai bijgerecht op je Kersttafel, een heerlijke lunch of een prachtige antipasto.
Kastanjechampignons_Ragout_IMG_1422 (2)
Wat heb je nodig?
500 gr bio kastanjechampignons
1 klein bakje (schep) Gorgonzola Dolce
3 lichtgroene toppen van stevige, dunne prei
2 teentjes verse knoflook
3-4 kleine banaan sjalotten
krulpeterselie, fijngehakt
4-seizoenen peper, uit de molen
nootmuskaat, uit de molen, naar smaak, niet teveel
Kastanjechampignon_Ragout_Groenten_IMG_1435Fruit de champignons afzonderlijk met wat peper en olijfolie, rustig omscheppend, op middelhoge temperatuur tot er vocht vrij komt. Schakel de temperatuur nog iets lager en fruit de champignons zo’n vijf minuten tot alle vocht is verdampt. 

Spreid de champignons op een bord en zet ze apart om te verwerken als de groenten ook zijn gefruit. Let er later bij het verwerken op dat je eventueel vrijgekomen vocht eerst weg dept.

Maak de bodem schoon en droog en fruit eerst de ui licht aan tot glazig met wat peper. Voeg dan de jalapeno en knoflook toe en als die ook zacht zijn de prei. Fruit de groenten niet te lang voor wat bite.

Verdeel de Gorgonzola Dolce in 2 porties, niet 50/50 maar liever een iets kleinere en een grotere portie. Verwarm de oven voor tot 180° en plaats een schaal met de kleinere portie ongeveer 5 minuten  in de oven. Schakel de temperatuur daarbij terug naar 165°.

Neem de schaal uit de oven en schep de groenten er voorzichtig in om. Verdeel de groenten over twee bordjes en bestrooi licht met nootmuskaat.

Herhaal die werkwijze met de grotere portie schep Gorgonzola en schep de champignons door de gesmolten kaas. Leg de champignons half dekkend op de groenten, bestrooi met peterselie en serveer direct.
Kastanjechampignons_GorgonzolaDolce_IMG_1500
Op mijn blog staan meer Gorgonzola Dolce recepten, altijd in combinatie met groente:
Salie Gorgonzola Roseval Soufflé
Krokante Balletjes met Gorgonzola in Pompoenpuree

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s