Sperziebonen Salade

Voor een gast aan tafel maakte ik een kruidige groene sperziebonen maaltijdsalade met shanghai paksoi, prei en sjalotten. Smaakmakers naast de groenten zijn chilipeper, gember, kerrie, knoflook, kurkuma, oregano en tijm. Het Aziatische karakter van de kruiden gaat mooi samen met ongezoete kokos en geroosterde cashew noten.
Vegan Sperziebonen Salade_IMG_4482De groenten zijn niet te klein gesneden, deels kort geblancheerd, deels gewokt of kort mee gewokt. De kokos wordt er later door gehusseld en de cashews zijn een mooie afstekende topping. Een frisse tinten groene  salade, de groenten hebben nog bite.

Niet veganisten kunnen er scrambled eggs met een extra eidooiertje en veel verse bieslook bij serveren. Houd die scrambled eggs dan wat grof van structuur: niet te snel en teveel omscheppen, want met het frisse groen erin completeert dat het uiterlijk.

Wat heb je nodig voor drie personen?
375 gr sperziebonen, schoon en in grotere stukken
125 gr bio prei, in dikkere plakjes van 1 centimeter
10 bladeren van een middelgrote shanghai paksoi, het blad gescheiden van de stelen
3 ronde sjalotten, gehalveerd in dunne  ringen
1 flinke teen verse knoflook, fijngehakt
chilipeper
verse gember, ca 2 cm geraspt
verse kurkuma, ca 2-3 cm geraspt
1 afgestreken espresso tl kerriepoeder
iets Jonnie Boer peper melange met piment
½ l groentebouillon met kurkuma en tijm + extra groene kruiden
oregano, gedroogd
tijm, gedroogd
3 el ongezoete gedroogde kokos, licht geroosterd
90 gr ongebrande cashewnoten

Optioneel
4 eieren + 1 eidooier, geklutst
verse bieslook, op het laatst geknipt
zout/peper

Begin met het maken van een smakelijke groene kruiden bouillon en voeg ook wat (chili)peper toe. Laat de bouillon een kwartiertje trekken.

Blancheer eerst de sperziebonen twee minuten in de bouillon, schep ze uit en spreid ze om snel te koelen. Breng de bouillon opnieuw aan de kook en blancheer dan de prei, ook twee minuten. Leg de prei er met een schepje in zodat de ringen niet loskomen. Laat de bouillon dus ook niet hard koken.

Schep de prei eruit en zet die weg tot later. Kook de bouillon zachtjes in tot ongeveer een derde.

Fruit de ui aan, voeg knoflook, gember, kurkuma, peper melange. kerrie, chilipeper en groene kruiden toe en fruit dit samen drie minuten op middelhoge temperatuur. Blus zachtjes met ongeveer 6 lepels bouillon, een voor een, niet teveel tegelijk. Temper eventueel de temperatuur, laat de bouillon telkens droogkoken.

Zet de temperatuur iets hoger en fruit de sperziebonen dan ook nog 3 minuten mee. Schep deze groenten in een saladeschaal.

Verwarm wat olijfolie en wok de shanghai paksoi beetgaar. Eerst de in blokjes gesneden stelen, op het laatst voeg je het blad toe anders wordt dat te slap, slinkt het teveel. Hussel eerst de paksoi door de sperziebonen, dan de kokos.

Verwarm een drupje olie en rooster de gehalveerde cashews goudbruin op middelhoge temperatuur. Let op, noten kleuren langzaam maar gaan dan plotseling snel. Zachtjes roosteren is gezonder, ik schep ze altijd lichtjes om voor gelijkmatig roosteren.

Voeg nu eerst de prei voorzichtig toe aan de salade en top die door de cashews er over te strooien.
Vegan Sperziebonen Salade_IMG_4486_Napa (2)

 

 

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s