Waterkers-Bospeen Soep

on

Knapperige pittige waterkers is heerlijk om te verwerken in een zomerse soep. Als hoofdgroente koos ik dieporanje zoete bospeen, naar voorbeeld van Ottolenghi geroosterd in de oven met ras el hanout. Met een rood uitje, alouette aardappeltje en wat citroentijm bijzonder smakelijk en supergezond.

Waterkers is een jong plantje van pas ontkiemd zaad. Alle kerssoorten hebben een sterk geconcentreerde smaak, die van waterkers is peperig. De blaadjes zitten met kleine bosjes bij elkaar aan de knapperige steeltjes. De combinatie van waterkers met bospeen kwam spontaan bij me op, maar op het internet vond ik die alleen bij de Libanese topkok. Met de ras el hanout kreeg de soep een zoetig vleugje Ottolenghi mee.

Wat heb je nodig voor 2 soepborden?
80 gr waterkers, fijngeknipt of gesneden
1 kleine, harde rode ui, in kwarten gesnipperd
half klein vers kurkuma worteltje, geschild en fijngeraspt
1 kleine el extra vergine olijfolie
100 gr Alouette aardappelen [half kruimig], geschild en in kleine stukjes die snel gaar zijn
600 ml water + 3 afgestreken tl groentebouillon met tijm en rozemarijn
9 topjes verse citroentijm
85 ml droge bloemige rosé [Sacha Lichine, Provence]
175 gr zomer bospeen, geschild en in dunne plakjes
1 kl el citroen olijfolie [Monini]
krap een half tl ras el hanout [Jonnie Boer, met korianderzaad]
4-seizoenenpeper, uit de molen
zeezout of Waddenzout, uit de molen

Bekleed een bakblikje met bakpapier, voeg de citroen olijfolie toe, wat peper, zout en de ras el hanout. Hussel de bospeen er heel goed in om en plaats het bakblikje 15 minuten in een voorverwarmde oven van 165 graden.

Maak een lekkere groentebouillon met de extra citroentijm en een drupje olijfolie. Fruit de ui in de extra vergine olijfolie op middelhoge temperatuur, voeg de kurkuma toe als de ui glazig is, fruit dan de aardappel mee en blus af met de bouillon. Breng die aan de kook, voeg de geroosterde bospeen met de kruiden toe en op het laatste moment ook de waterkers. Zet de temperatuur direct laag, sluit de pan en laat dit 8 minuten zachtjes garen.

Voeg halverwege de kooktijd de rosé toe. Gebruik een blender om de soep warm te pureren, de waterkers blijf je zien als groene spikkeltjes in de soep, de aardappel, bospeen en rode ui zijn opgelost in de bouillon. Proef de smaak, voeg eventueel iets 4-seizoenenpeper toe als dat nodig is. De soep is zoetig en pittig tegelijk.

Verwarm de soep nog even, laat haar niet meer koken en roer tot slot de crème fraîche er luchtig door. Serveer deze soep liefst in een mooi bord, geef er knapperig gebakken brood naar keuze bij en een glaasje van de rosé.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s