Kabeljauw courgetterolletjes

on

In covid-19 tijd met horeca sluiting koop ik soms luxe homemade producten bij die horeca zoals saffraan aïoli. Aïoli is al lekker, maar met saffraan erin inspireerde ze mij tot deze kabeljauw courgetterolletjes. De kabeljauw is gekruid met kerrie-citroengras, in folie gegaard in de oven en in vlokken op smaak gebracht met saffraan aïoli en het eigen braadvocht. De gegrilde courgetteplakken zijn bestreken met basilicumpesto.

Door de courgettes wat dikker en in de lengte te snijden krijg je meer smaak en meer bite. De courgetteplakken zijn aan beide zijden maar wel heel dun besmeerd, anders overheerst de pesto in smaak. De kabeljauw rolletjes zijn gesloten met saté prikkers voor meer lengte en houvast voor gasten aan tafel of om ze te serveren als hapjes, dan wel met schoteltje of mini schaaltje.

Wat heb je nodig voor 3 personen?
2 stevige courgettes
basilicum pesto
4-seizoenenpeper, uit de molen

300 gr kabeljauwhaas
kerriepoeder met citroengras [Odin]
zeezout, uit de molen
4-seizoenenpeper met extra toegevoegde roze peperkorrels, uit de molen
olijfolie
1 volle el saffraan aïoli [product bistro Raphael Leiden]
kneepje limoensap

135 gr vezelrijke basmati rijst
1-2 sjalotten, in kwarten en dunne sliertjes
verse knoflook of halve garlic solo, gesnipperd
kerriepoeder met citroengras [Odin]
flinke mespunt gemalen laurier
verse bladselderij, fijn gesneden
groentebouillon met tijm + extra citroentijm blaadjes + steeltjes bladselderij [gekookt in de keukenmachine fijn maken]
200 jonge velderwtjes
klontjes roomboter + olijfolie
30-35 gr Italiaanse venkelsalami, flinterdun gesneden. gesnipperd

Verwarm de oven voor op 180 graden, neem een stuk aluminiumfolie, schenk er iets olijfolie op, voeg enkele miniklontjes roomboter toe en strooi de kerrie, iets gemalen laurier, peper en zout er deels op. Leg de gedroogde kabeljauwhaas op de kruiden, kruid de bovenkant, voeg een drupje olijfolie toe en vouw de folie goed dicht. Bak de kabeljauw 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de moot, in een ovenschaal.
Trek de vlokken vis met een vork uit elkaar, voeg het limoensap en de saffraan aïoli toe, schep het luchtig om tot een smeuïg geheel en zet de vis afgedekt weg.

Smoor de velderwtjes twee minuten op lage temperatuur in de groentebouillon met kruiden en zet ze even apart. Bewaar de bouillon voor de rijst.
Verwarm de roomboter met de olijfolie op middelhoge temperatuur, voeg de kruiden toe en fruit de sjalot en knoflook in enkele minuten zacht. Voeg de rijst toe, fruit die kort mee en blus af met de groentebouillon. Zet de temperastuur laag en kook de basmati rijst in 7 minuten beetgaar. Voeg net als bij risotto telkens wat bouillon toe, zet de rijst niet in een keer op met heel veel vocht. De rijst zal nog iets nagaren.
Meng de iets afgekoelde rijst met de gesnipperde venkelsalami en de velderwtjes en schik die als een bedje onderin een lage ovenschaal.

Snijd kop en voet van de courgettes en aan beide kanten de schil recht af. Verwarm je contact grill en vet die licht in. Snijd de courgettes in de lengte in redelijk dikke plakken, leg ze op een snijplankje en besmeer beide zijden van elke plak dun met pesto en bestrooi die met wat peper. Stapel de plakken op elkaar zodat de pesto niet weglekt, zet een plankje klaar en grill de courgetteplakken kort in twee porties beetgaar, met mooie donkere maar geen verbrande grillstrepen.

Verdeel de kabeljauw in mooie porties, ik vulde negen courgetterolletjes en serveerde de laatste plakken dubbelgeslagen in een boogje bij de rijst. Pak negen satéprikkers, leg een gegrilde courgetteplak in de lengte voor je, neem een portie kabeljauw en rol die stevig in de plak. Pas de vulling aan op het formaat van de courgetteplak en rol voldoende kabeljauw voor een mooi smaakeffect. Steek de satéprikker er in het midden dwars doorheen zodat je het uiteinde van de courgetteplak direct hebt vastgezet. Schik de rolletjes op de rijst met een mooie onderlinge afstand.

Verwarm de oven voor tot maximaal 150 graden en warm de schaal een paar minuten op. Eet smakelijk!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s